Tilbage i november måned kunne Alt om Furesø afsløre, at der er gjort store arkæologiske fund i jorden på Jonstrup Naturkirkegård.
Museum Nordsjælland inviterer til rundvisning på udgravningen ved Jonstrup Kirkegård lørdag d. 20. april kl. 11. Arkæolog Niels Jakob Frølich fra Museum Nordsjælland vil vise rundt på udgravningen ved Jonstrup Kirkegård i det østlige Jonstrup, samt fortælle om tidligere udgravninger i området.
Kirkegården er endnu ikke indviet, derfor er der ikke offentlig adgang. Men denne rundvisning er for alle.
Fund fra Alugods tid
Fundene er gjort i forbindelse med den obligatoriske forundersøgelse u forbindelse med etablering af naturkirkegården i Jonstrup.
Afdelingsleder for arkæologi, Esben Aarsleff fortæller:
– Vi har fundet tre spændende områder på grunden ved den arkæologiske forundersøgelse. De to rummer bopladsspor og moselag med fund fra ældre jernalder, dvs. tiden omkring år 0 til 200 e.Kr. Det sidste felt rummer et meget stort hus fra yngre jernalder – 500-750 e.Kr., og et hus fra midten af middelalderen, dvs. tiden omkring 12-1300. Desuden er der flere detektorfund i form af mønter, spænder og beslag fra middelalderen, lyder det fra Esben Aarsleff.
Museum Nordsjælland lægger nu an til en større udgravning af området.
– Alt i alt er det et område, som er meget rigt på fund fra tidligere tider, og der er store forventninger til en regulær udgravning, siger Esben Aarsleff.
Mange historiske spor langs Vandskelsvejen
Området ved Flyvestation Værløse rummer mange historiske spor. Det skyldes, at Oldtidens hovedvej, Vandskelsvejen, gik fra kongebyerne Lejre og Roskilde, forbi Jonstrup, inden den drejer skarpt ned mod Farum Sø, hvor det eneste vadested over Mølleåen lå ved den vestlige ende af søen. Langs Vandskelsvejen præger en række bronzealderhøje landskabet.
Det hidtil største arkælogiske fund i området blev gjort under Anden Verdenskrig få hundrede meter fra Jonstrup Naturkirkegård. Man fandt skelettet af en ung kvinde, som menes at have båret navnet Alugod og være fyrstedatter fra Stevns. Alugod levede omkring år 200 e. Kr.
Fundene på Jonstrup Naturkirkegård kan altså meget vel have en relation til Alugod, da det ene bopladsområde er fra år 0 til 200 e. Kr.
Alugods kranie blev for et par år siden skannet og siden formet til en byste, som er udstillet på Mosegården i Værløse.