
Naturstyrelsen og Værløseegnens Historiske Forening har indgået samarbejde om at etablere og bevare en udsigtskile til Furesøen ved Valdemarstenen i Nørreskoven.
Alle, der har gået en tur på søstien langs med Furesøens bred i Nørreskoven, kender problematikken. Stien langs Furesøen, som forløber nær kanten af den høje skrænt langs søen i retning mod Frederiksdal, byder på mange smukke udsigter over søen. I sommerhalvåret, når bladene er kommet på træerne, kniber det dog mere og mere med udsynet.
Om ikke så forfærdeligt længe overgår driften af Nørreskoven ved Furesøen til urørt skov, derefter vil der være store begrænsninger på, hvad der kan ændres i skoven.
Derfor har man med rettidig omhu sikret en ny udsigtskile til Furesøen fra Kaalundspladsen (Opkaldt efter digteren H. V: Kaalund red.) ved Valdemarstenen. Det er sket i et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Værløseegnens Historiske Forening.
– I januar underskrev Naturstyrelsen og Værløseegnens Historiske Forening en aftale om at få lavet en udsigtskile fra Kaalundpladsen, hvor der står en mindesten for Dannebrog, som ifølge sagnet faldt ned fra himlen i Estland i 1219, forklarer Per Lotz, som er tovholder på projektet for Værløseegnens Historiske Forening.
Valdemarstenen blev rejst i 1919 og indviet på Valdemarsdagen d. 15. juni på 700 årsdagen for Dannebrog. I løbet af årene derefter blev der jævnligt holdt møder på pladsen, ikke mindst grundlovsmøder.
I 2019 markerede Værløseegnens Historiske Forening 800-års jubilæet for Dannebrog med taler, optræden og sang af Farumkoret. Her stod det klart, at den oprindeligt så smukke udsigt er helt væk pga. den tætte bevoksning.
Det skal der gøres noget ved, og derfor er der indgået en aftale mellem Naturstyrelsen og Værløseegnens Historiske Forening. Det sker med et fromt håb om, at pladsen igen bliver et sted, hvor foreninger eller private vil få lyst til at samles.
– I korte træk går aftalen ud på, at Naturstyrelsen sørger for den første beskæring af opvækst og nedhængende grene mellem mindestenen og søen, men ingen større træer skal fældes. Det er planen, at dette sker i løbet af det tidlige forår. – Herefter er det aftalt, at frivillige fra Historisk Forening i årene fremover skal sørge for årlige nedskæringer af ny opvækst af træer og grene for så vidt muligt at vedligeholde den skabte udsigt over Furesøøen, fortæller Per Lotz.
Skovfoged Peter Søland er glad for, at det er lykkedes at lave en aftale om udsigtskilen.
– Vi er glade for det fine samarbejde med foreningen, så vi kan få åbnet for udsigten til Furesøen igen, siger Peter Søland.
Udsigtskilen er blevet en del af forvaltningsplanen for Nørreskoven.
-Her har vi skrevet ind, at der løbende skal være mulighed for begrænset udsigtsbeskæring ved Valdemarstenen. Nørreskoven er udlagt som urørt skov fremover, forklarer Peter Søland.

