Tilbage i november måned vedtog Furesø Kommunes Natur & Klimaudvalg at igangsætte et projekt med et stort sammenhængende område med græssende dyr fra Baunesletten i Værløse til Præstegårdsjordene i Farum.
Tirsdag den 2. april klokken 18.30 er der borgermøde om græssende dyr på Baunesletten. Debatten er allerede i gang på facebook, hvor en række naboer og brugere stiller sig særdeles skeptiske overfor udsigten til en indhegning af Baunesletten.
Ikke mindst usikkerheden er en stor faktor. For ganske vist har Furesø Kommune meldt ud, at projektet også vil have fokus på det rekreative, sociale og uddannelse, men hvad i alverden betyder det?
– Det er mig ubegribeligt, hvorfor der ikke formidles et kort over de berørte områder, så brugerne visuelt kan forholde sig til tankerne, lyder det fra Anne-Marie Bach, nabo til Baunesletten.
Måske bliver man klogere på borgermødet, men indkaldelsen gør ikke usikkerheden mindre. Furesø Kommune skriver i indbydelsen.
– På mødet deler vi først vores visioner for Baunesletten med jer, og derefter går vi ud i mindre grupper til workshop. Her håber vi at få indsigt i jeres kendskab til området og brugen af det, samt jeres ønsker til den fremtidige brug af Baunesletten og de omkringliggende arealer, når der samtidig skal være græssende dyr.
Den tredje krig om Baunesletten?
Baunesletten har igennem årene været omdrejningspunkt for mange stridigheder. En del af Klostergårdens jord blev eksproprieret til Slangerupbanens spor tilbage i starten af 1900-tallet.
Værløse Kommune opkøbte Klostergårdens jord i 1960´erne, og der blev hundelufterområde på Baunesletten. I 1970´erne blev der etableret en golfbane på Baunesletten, men da Hul 9 blev forsøgt opført inde i naturområdet Sækken, fik skovrider E. Laumann Jørgensen nok og smed golfspillerne på porten, da golfbanen var opført uden de nødvendige tilladelser.
Forinden havde hundeejerne indledt deres egen vendetta ved at efterlade hundeefterladenskaber på greens.
Så faldt der ro på. Hundeejere og kælkende børn indtog området. I starten af det nye årtusinde kom så et forslag om indhegning af Baunesletten til fordel for græssende dyr. Det udløste enorme protester.
I stedet blev der indrettet et mindre indhegnet område ved Sækken. Det fungerer den dag i dag.
Nu er der så rift om Baunesletten igen. DN Furesøs projekt Stor Natur omhandler et stort indhegnet område fra Baunesletten til Præstegårdsjordene. Furesø Kommune bakker op og har afsat 1. mio. kroner til projektet.
– Den biologiske mangfoldighed er i tilbagegang, og biodiversiteten er under pres. Eksperter i biodiversitet peger på, at store sammenhængende naturområder med vild og selvforvaltende natur, hvor store planteædere græsser året rundt, er en del af løsningen. Furesø Kommune vil genoprette naturen ved Baunesletten og binde naturarealerne sammen på tværs af ejergrænser – for naturen kender ikke til grænser, lyder det fra Furesø Kommune.
I planlægningsfasen arbejder forvaltningen på at afklare arealafgrænsninger, hegnslinjer og valg af dyr.