Christiansborg er bygget af kalk fra Farum    

Statens selskab Farum Kalkværk leverede materiale til flere af de historiske bygninger i København. Produktionen fortsatte nogle år endnu frem til starten af 1900-tallet. Foto: Furesø Museer & Arkiver.

En række af de historiske bygninger i København står på et fundament af kalk udvundet i Terkelskov i udkanten af Farum. Det gælder Christiansborg, Vor Frue Kirke og en del af Charlottenborg Slot.
Oprindeligt hed skoven ved Drive In Bio, Hestetang Skov, men den fik nyt navn, da mølleren ved Hestetrang Mølle, Terkel Jensen, solgte græsningsretten i skoven til en salpeterproducent fra Allerød.
Kalkværket i Terkelskov virkede i perioden fra 1759 til 1869. Det handlede om at udvinde den fine Saltholmkalk, som var blevet skubbet til området i istiden. Kalken blev herefter brændt i seks højovne i området, som den dag i dag kaldes for Kalkovnen, og derefter læsket til byggemateriale i kalkværket ved Hestetangsåen bred.
Ved en gåtur i Terkelskov kan man ved selvsyn konstatere, at skoven er præget af store huller efter udgravningen af kalk.
Kalkværket i Terkelskoven blev udkonkurreret af kalkværket i Faxe, og det statslige selskab lukkede i 1870, men produktionen fortsatte i andet regi frem til starten af 1900-tallet.  

Kilde: Karl Larsen Notat om Farums Historie. 

Her lå det oprindelige kalkværk. Skitse: Niels Vang Larsen/Furesø Museer & Arkiver.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder