Af Charlotte Søllner Hernø, formand for Miljørådet i Furesø Kommune.
Byggefirmaet Kronhusene anmoder om en række grundløse dispensationer til boligprojektet ’Udsigtshusene’ på et areal, der tidligere var en del af Flyvestation Værløse og som er omfattet af delområde 1 i Lokalplan 121.
Lokalplan 121’s bestemmelser for ’Udsigtshusene’ er klart defineret hvad angår materialevalg, udtryk, taghældning og placering af både nødvendige småhuse og de enkelte rækkehuse i forhold til hinanden, huse som overordnet set danner fire gårdmiljøer og hvor alle boliger sikres udsigt mod det åbne landskab.
Vejforløbet er bevidst gennemtænkt således, at der på samme tid er plads til langsomt kørende trafik, ophold og legende børn.
Den samlede lokalplan for delområdet er derfor både gennemtænkt og visionær.
Byggefirmaet Kronhusenes fortolkning af Lokalplan 121 for delområde 1 giver imidlertid ikke intentionerne i lokalplanen et løft, men viser sig derimod at være en visionsløs og respektløs projektbeskrivelse af et profitmaksimerende byggeri, hvor den omhyggeligt udarbejdede lokalplan ikke er hverken fulgt eller forstået.
Det er i øvrigt i byggeansøgningen ikke nævnt noget sted, på hvilken måde det sikres, at der ikke etableres udendørs belysning, som påvirker natur- og nattehimmel i den omkringliggende natur, således at sletten friholdes for ødelæggende og helt unødvendigt lysudfald.
Der ansøges konkret om dispensationer fra væsentlige bestemmelser i Lokalplan 121:
– Det ansøgte kræver dispensation fra § 6.2.3.2, da de ansøgte overdækninger og skure i forbindelse med boligerne, ikke har samme dimensioner som bestemmelsen og Tegning 9 bestemmer. Det ansøgte indebærer overdækninger til cykler ved rækkehusenes adgangsareal og skure ved rækkehusenes haveareal.
– Det ansøgte kræver dispensation fra § 7.1 og 7.3, da rækkehusbebyggelserne ønskes opført med fladt tag. Iht. lokalplanen skal bebyggelserne opføres med saddeltag. Lokalplanen angiver også at tag- og facademateriale skal være i lyse farvenuancer såsom tækkespån, træbeklædning, tegl og fibercement. Grundet den lave taghældning ønskes tagene i stedet opført med listedækket tagpap eller med tagpap og sedumtag.
– Det ansøgte kræver også dispensation fra § 7.1, da 2 af de sydligst liggende rækkehusbebyggelser ønskes opført i ét plan. I tegning 3b angives det, at bebyggelserne skal være mellem 2-3 etager.
Der ansøges imidlertid ifølge byggeansøgningen også om tilladelse til en lang række andre specifikke tiltag, som yderligere radikalt udvander den specifikke vision og idé bag Lokalplan 121 gældende for bebyggelsen ’Udsigtshusene’.
Miljørådet i Furesø Kommune kan fuldstændigt tilslutte sig Borgerforeningen Jonstrup ’89’s afvisninger i forhold til følgende:
– at der ikke dispenseres fra kravet i §7.3 om naturlige tag- og facadematerialer i lyse nuancer
– at der ikke dispenseres fra de bindende krav i Tegning 3b om udførelse med saddeltag, og at forvaltningen drager omsorg for, at dette efterleves
– at der ikke dispenseres fra de bindende krav i Tegning 3b om parvis samme materialitet for parvist ensartet og differentieret udtryk, og at forvaltningen drager omsorg for, at dette efterleves
– at der ikke dispenseres fra det bindende krav i Tegning 3b om samme facade- og tagbeklædning, og at forvaltningen drager omsorg for, at dette efterleves
– at der ikke dispenseres fra §6.2.1 fsa. ønsket om at ændre den principielle placering af bebyggelsens boligblokke
– at der ikke dispenseres fra bestemmelserne i Tegning 3b om at bebyggelsen har private kantzoner imod fælles gård og fælles friarealer
– at der ikke dispenseres fra den detaljerede bestemmelse i Tegning 3b om, at de parvise bygninger twistes omkring de fælles gårdrum, og at forvaltningen drager omsorg for, at dette efterleves
– at der ikke dispenseres fra §7.3.1 vedr. lokalplanens materialeholdninger til skure og overdækninger, og at forvaltningen sikrer lokalplanens intentioner tilgodeses i materialevalget
– at der ikke dispenseres fra lokalplanens §5.2.1, og at forvaltningen drager omsorg for, at kravene til vejforløb i henhold til Kort 6b efterleves fuldstændigt
– at der ikke dispenseres fra lokalplanens §5.5.1, og at forvaltningen drager omsorg for, at kravene til parkeringsarealernes udformning og placering i henhold til Kort 6b efterleves fuldstændigt.
Miljørådet i Furesø Kommune anbefaler således, at byggeansøgningen afvises på det foreliggende grundlag og bakker 100 % op om Borgerforeningen Jonstrup ’89’s yderst gennemarbejdede og velargumenterede indsigelse.