Af Charlotte Søllner Hernø
Køleskabe satte gang i udviklingen
Sidst i 1940’erne havde kun 5 procent eget køleskab og dybfrysere blev først almindelige i hjemmene et godt stykke op i 1960’erne. Det betød, at det dagligt var nødvendigt at købe specielt ferskvarer. Det kunne bl.a. lade sig gøre, fordi ikke alle kvinder endnu var fuldtids på arbejdsmarkedet.
For 75 år siden var der i Kirke Værløse fortsat et uforholdsmæssigt stort antal butikker, selv om indbyggertallet i Lille Værløse nu oversteg antallet af indbyggere i landsbyen. Forklaringen er i høj grad, at Kirke Værløse husede områdets største arbejdsplads, Flyvestation Værløse, som både havde militært personel, værnepligtige og ikke mindst et meget stort antal civilt ansatte.
Dermed blev der længe holdt godt gang i mange typer butikker og serviceerhverv. Der var tre købmænd, hvoraf en også solgte korn- og foderstoffer, bageri, slagter, mejeri, kro, soldaterhjem med bespisning, to smedjer, systue og skomager samt andre håndværkere. Mange ugifte og civilt ansatte var også på kost i private hjem, som derved fik sig en ekstraindtægt.
I midten af 1950’erne købte det unge driftige par Erna og Bent Knudsen fra Himmelev ejendommen Smedegade 19, hvor der både var bolig, stor lagerkapacitet og butikken Tatol. Butikken var en lille købmandsbutik med C. Schous Fabriker som grossist, der udbød Total-konceptet som franchise. Erna og Bent Knudsen valgte dog en ny grossist fra Roskilde, som i øvrigt var Lise Nørgaards far. De første fire år havde butikken ikke noget navn, fortæller Erna, men med et skift af grossist kom butikken til at hedde Centra. Der var fortsat to andre købmænd i byen, nemlig købmand Karl på Kildebakken og købmand Henriksen, der også solgte benzin fra en stander på Bygaden og derudover solgte petroleum. Begge var oppe i årene og hen ad vejen trappede de ned for til sidst at lukke.
I midten af 1970’erne blev trafikken ledt uden om byen, da omfartsvejen Bundsvej blev anlagt. I 1977 besluttede Erna og Bent Knudsen derfor at erhverve en tom og bedre placeret grund, hvor de fik tilladelse til at bygge et stort supermarked på 384 m2 og en privat bolig ved siden af på 172 m2. Den moderne selvbetjeningsbutik åbnede i 1978 på Bygaden 28 og Erna og Bent flyttede ind i villaen i nummer 26, mens ejendommen i Smedegade 19 blev solgt til et kollektiv.