
Der er blevet talt om en udvidelse af Farum Bytorv i mere end 20 år, men det er det rene vand i forhold til processen, som førte frem til det bytorv, som vi kender i dag.
Efterhånden som Farum Stationsby voksede sammen med Farum Landsby, stod det klart, at det ville blive vanskeligt at gøre den lange, snoede hovedgade til en attraktiv handelsgade.
Helt tilbage i 1941 lancerede Farum Kommune en dispositionsplan for Farum Hovedgade. Det var tanken, at bygge tre etager høje ejendomme hele vejen fra ende til anden. Planen blev dog afvist af ministeriet. I stedet opstod der tanker om et handelscenter ved Fredtofteparken, men også det faldt til jorden.
I 1963 fik byrådet for alvor ambitioner. Kommunen skulle vokse fra 6.000 til 25.000 indbyggere. I den forbindelse var et indkøbscenter en nødvendighed. Det var tanken at placere centeret inklusiv et højhushotel lige ved stationen ved Williams Plads. Borgerlisten med Mogens Bechgaard talte dig imod, da det ville kræve nedrivning af for mange huse.
Mogens Bechgaard blev borgmester ved valget i 1963 og samme år blev der holdt et borgermøde med 600 deltagere på Paltholmskolen. Her var der stemning for et indkøbscenter den kommende motorvej.
I 1966 kom konservative Sven Schmidt til som borgmester støttet af Venstre. De udskrev en idékonkurrence om et indkøbscenter. Mange fine arkitektstuer deltog. Jørn Utzon kom med et forslag om overdækket center med rådhus, kirke og forrygende arkitektur ved stationen, men udviklingen overhalede ham indenom. Motorvejsplanerne begyndte for alvor at tage form, og med den nyvalgte Venstreborgmester Haakon Vitting Andersen i spidsen blev der sat gang i et byggeri af et gigantisk indkøbscenter på 30.000 kvadratmeter, altså på størrelse med Lyngby Storcenter. Der blev givet mundtlig grave- og byggetilladelse, alt i mens Miljøministeriet udtrykte stigende bekymring for centerets højde i forhold til Furesøen. Protestskrivelserne væltede ind. Til sidst foreslog konservative Regnar Møller en folkeafstemning. Det fik entreprenøren Dansk Totalentreprise til at true med erstatningskrav.
Dette anfægtede dog ikke borgerne i Farum, som ved folkeafstemningen den 7. maj 1974 stemte massivt nej. Intet mindre end 71,8 procent stemte imod borgmesterens planer om et storcenter. Kommunen indgik forlig med entreprenøren, som fik 3,6 millioner kroner som et plaster på såret.
Dermed endte det med det hyggelige indkøbscenter Farum Bytorv, som blev indviet i 1977. Centeret tog et stort skridt fremad, da man i 1993 fik overdækning.
Lige siden har en udvidelse af butikscentret været på tale. Farum Bytorvs ejer, Dades, har af samme årsag købt parkeringspladsen ved Paltholmvej.
1 kommentar til “Farum Bytorv – smertensbarnet blev sent forløst”
Interessant. Kan huske det😊
Der er lukket for kommentarer.