Foss Science Park – Bondo vil have ministeren på banen

Borgmester Ole Bondo Christensen inviterer sammen med direktørerne for FOSS og Ibsen Photonics, Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V) til en snak om planerne for FOSS Science Park. Pressefoto: Venstre.

En aktindsigt viser, at borgmester Ole Bondo Christensen den 1. november 2024 sendte en invitation til Minister for By- og Landdistrikter Morten Dahlin (V) med henblik på at indlede en dialog om FOSS Science Park.
Af Mikkel Kjølby
For to uger siden kunne Alt om Furesø løfte sløret for, at projektet med FOSS Science Park på perspektivarealerne nord for Slangerupvej var stødt på en stor forhindring, idet Plan- og Landdistriktsstyrelsen klart gav udtryk for, at man ikke kan give dispensation for Fingerplanens bestemmelser om stationsnærhed, hvis Furesø Kommune vælger at søge en dispensation.
Dermed er der kun en farbar vej, hvis projektet skal realiseres. Det handler om en såkaldt Landsplansdirektiv. Et sådant fik Widex for nogle år siden i forhold til et byggeri i Farremosen i Allerød. Ved den lejlighed var den nationale betydning for at bevare produktionen i Danmark det vægtigste argument.
Et Landsplansdirektiv kan gives af ministeren for landdistrikter.
En aktindsigt viser, at borgmester Ole Bondo Christensen sammen med Kim Vejlby Hansen, Adm. direktør, FOSS, og Henrik Skov Andersen, Adm. direktør, Ibsen Photonics den 1. november sendte en skrivelse til Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V).
I skrivelsen pointeres det, at to markante danske virksomheder for nyligt er solgt til udlandet, samt at virksomhederne indenfor de højteknologiske brancher har brug for mere kontorplads tilknyttet udviklings- og produktionsfaciliteter for at kunne fastholde deres innovationsevne.
Man henviser altså netop til den nationale interesse i at bevare produktionen og den teknologiske udvikling i Danmark.
Det pointeres desuden, at formålet med innovationsparken er at styrke den klynge af optikvirksomheder, som i dag er lokaliseret i Nordsjælland, samt at tiltrække nye nanoteknologiske virksomheder.
Skrivelsen sluttes af med en invitation til ministeren om et møde, hvor parterne vil fortælle mere om projektet.

Hård modstand i lokalområdet
Planerne om FOSS Science Park er stødt på hård modstand i lokalområdet samt fra Miljørådet og andre interessenter.
I et debatindlæg sendt til Alt om Furesø den 19. november har Louise Piester, centerchef for Center for By og Miljø i Furesø Kommune slået følgende fast:
– Indledningsvist vil jeg gerne slå fast, at Furesø Kommune og FOSS/Ibsen Photonics kun vil udvikle det område, der er i spil, hvis vi samtidig kan sikre mere biodiversitet i området end i dag. Derfor bliver området kortlagt og planlagt ud fra den præmis.
Debatindlægget havde overskriften: Furesø Kommune er i dialog med myndigheder om FOSS Science Park.
– Af den grund kan man mene, at Landsplandirektivets/Fingerplanens tilgang til kontorarbejdspladser er ude af trit med tiden, og kan være til hinder for at fastholde og tiltrække spændende og miljøvenlige virksomheder. Derfor har forvaltningen været i dialog med Plan- og Landdistriktsstyrelsen samt FOSS og Ibsen Photonics, skriver Louise Piester.
Det viser sig nu, at ordet myndigheder også dækker over henvendelse til Ministeriet for byer og landdistrikter.
Arealet nord for Slangerupvej er på 72.965 m2. Her af tænker man at bygge 34.000 m² til kontor, forskning, udvikling, renrum og produktion. Det vil nødvendiggøre betydelige investeringer i infrastruktur.
Formanden for Udvalget for Plan- og Byudvikling, Bettina Ugelvig (A) har ingen kommentarer til artiklen.
Borgmester Ole Bondo Christensen (A) og næstformand for Udvalget for Plan- og Byudvikling Egil Hulgaard (C) har også haft artiklen til gennemlæsning, men er ikke vendt tilbage med kommentarer.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder

1 kommentar til “Foss Science Park – Bondo vil have ministeren på banen”

  1. Carsten Juel

    Fingerplanen er en visionær plan, hvis hovedformål er at sikre grønne områder (kiler) mellem de bebyggede arealer. Man ønskede klart at adskille by og land, i stedet for planløs spredning af bebyggelserne i hele hovedstadsområdet.
    Fingerplanen indeholder en regel om stationsnært byggeri. Ved nybyggeri må der ikke være mere end 1200 m til nærmeste station. Dette er ikke overholdt for den ønskede Science Park.
    Furesø Kommune vil gerne være en grøn kommune, derfor bør kommunen ikke arbejde for at omgå Fingerplanens intentioner.

Der er lukket for kommentarer.