Vandstanden i Søndersø er usædvanlig høj. Faktisk så høj, at badebroen ved Søndergårdsvej er oversvømmet. Og lige nu pakket ind i is.
Men hvordan kan det egentlig være, når Søndersø har et velfungerende afløb til Jonstrup Å, som slynger sig over den gamle flyvestation til Jonstrup, hvor den skifter navn til Værebro Å og løber hele vejen ud til Roskilde Fjord.
Driftsleder Gert Klausen er nu ikke forundret. For der kommer langt mere vand til søen end fra Tibberup Å, som kommer ude fra Smørmosen i Herlev og løber gennem Hareskoven til Søndersø.
– Der kommer vand til Søndersø fra Jonstrup via den lille sø langs Ballerupvej, og der kommer vand fra Kirke Værløse via Præstesøen og så er der overfladevand fra det centrale Værløse. Lige nu systemet fyldt op hele vejen gennem Værebro Å, før det sætter sig, vil Søndersø ikke få lavere vandstand, siger Gert Klausen.
Han har tidligere oplevet lignende vandstand, men det var med vilje, idet man lukkede afløbet til Jonstrup Å med en jernplade. Man kan fortsat se flagstenen ved afløbet tæt på stien.
Spørgsmålet er så om det bliver endnu værre, når de store snemængder smelter og løber mod Søndersø?
– Det man godt ske, at Søndersø går over sine bredder, men det er ikke set før. Så bliver stierne oversvømmet, men det er jeg ikke så bekymret for, siger Gert Klausen.
Historisk set har Søndersø engang været meget større. På den anden side af Perimetervejen finder man i dag resterne af en borg/befæstet gård. Den lå på en holm ude i Søndersø. Vandstanden blev sænket en del efter det danske nederlag i 1864, da DR. Heiberg forsøgte at udtørre søen for at skabe landbrugsjord. Det kunne ikke lade sig gøre, fordi der er kraftige underjordiske kilder. Han gik nærmest konkurs og solgte søen for en slik til Københavns Kommune, som siden har haft vandværk ved Ballerupvej.
For 12-15 år siden solgte Københavns Kommune søen til Furesø Kommune for den nette sum af 1 krone.