Kirstine Lindgaard er psykolog, men anede ikke sine levende råd, da hun fik konstateret brystkræft. Hun forsøgte at finde materiale om, hvordan man taler med børn om kræft. Der var intet. Nu har hun selv skrevet tre børnebøger om emnet.
Af Mikkel Kjølby
”Min mor har brystkræft”
Det er titlen på tre børnebøger om, hvordan børn oplever det, når mor får brystkræft.
For psykolog og forfatter Kirstine Lindgaard er det en måde at binde en sløjfe på et ekstremt forløb. For fire år siden fik hun konstateret brystkræft. Det var noget af et chok for Kirstine og den lille familie med mand og tre børn.
– Hvad skal man egentlig sige til børnene.
Den sætning rumsterede inde i Kirstines hoved. For hun havde ingen anelse om, hvad hun skulle gøre. Hun kunne heller ikke finde noget materiale om det. Egentlig ganske forbløffende i betragtning af, at 500 kvinder rammes af brystkræft hvert år. Til sidst tog hun en beslutning.
– Hvis jeg ikke dør af det her, så laver jeg de bøger.
Kirstine kom godt igennem operation, kemoterapi og strålebehandling. Hun er i dag konstateret kræftfri.
Det er blevet til tre bøger, fordi lægerne delte ind i tre faser. De ville ikke tale om kemoterapien, før Kirstine var kommet igennem operationen. Det var for at skåne patienten, men det var svært at acceptere i en presset situation.
– Nu gik det godt, men jeg fik ikke snakket nok med mine børn om det. Hvis det ikke var gået godt, havde de stået et endnu vanskeligere sted, konstaterer Kirstine Lindgaard.
Efter forløbet er hun blevet meget bevidst om, hvad der foregik i børnenes verden.
– Fantasien er meget vildere end virkeligheden. De har brug for at tale om det på en måde, som er alderssvarende. Jeg ville ønske, at jeg havde talt meget mere med mine børn. Hvis det ikke var gået godt, havde det været godt at forberede dem, fortæller Kirstine Lindgaard.
Der er bare det ved det, at kroppen reagerer ved at lukke ned.
– Min egen krop havde et behov for at beskytte dem. Jeg havde stor lyst til ikke at fortælle børnene om det.
Svært at få publiceret
Kirstine fandt sammen med illustratoren Emilie Brynnum Ørting Haubro om at lave de tre børnebøger om emnet. De stødte hurtigt på problemer.
Regionerne og hospitalerne måtte ikke modtage noget fra privatpersoner. I stedet lavede Kirstine en crowdfunding. Pengene blev brugt til at få udgivet bøgerne på et mindre forlag.
– Vi fik heldigvis en rigtig god lektørudtalelse, så bøgerne kan findes på de fleste biblioteker. Den næste som rammes af brystkræft og står med alle de spørgsmål, kan altså finde noget viden om emnet, siger Kirstine Lindgaard, som på denne vis har bundet en sløjfe om sine oplevelser.
1 kommentar til “Lokal psykolog har skrevet børnebøger om kræftforløb”
Disse bøger af Kirstine Lindgaard, er utroligt smukke, fint skrevet og inviterer så fint til samtaler om emnet.
At være barn og forældre i et forløb som dette – er virkelig en sårbar situation. Der er behov for dialog, især for at dæmpe angsten der omgiver alle, der er midt i orkanens øje, eller rundt om dem.
Jeg håber at bøgerne vil blive købt og benyttet i skoler, institutioner, i sportsklubber, i hjemmet for på denne måde at inspirere til en større frihed til at tale om brystkræft på en mere fri måde.
Da jeg var barn var det tabu i min lille single mor/ barn familie. Ville så meget have ønsket, at disse bøger havde været skrevet dengang… i de “frie” tressere.
Tak Kirstine og Emilie… for selv at financiere disse udgivelser!
De vil gøre en stor forskel!
Laura Kamis Wrang
Frivillig i Kræftens Bekæmpelse