To trænere, én klub – finalen med hjertet i Søndersøhallen

Mads Andersen har for første gang ført et hold i DM-finalen. På den anden trænerbænk sidder Anders Sommer. Foto: Tom Andresen.

Når der skal findes en vinder i Danmarks øverste basketballrække, Basketligaen, er det to markante skikkelser fra Værløse Basketball Klub, der står overfor hinanden som cheftrænere på hvert deres hold.
Af Thomas James Brodie
Værløse Basketball Klub (VBBK) har gennem årene været anerkendt for deres særlige talentudviklingsmiljø, hvor både dygtige spillere, men i den grad også trænere, har haft deres basketopvækst. Anders Sommer og Mads Andersen er pragteksemplarer på den indsats, der er blevet lagt i at uddanne og oplære unge spillere til kompetente trænere.
Ambitionerne kan hurtigt vokse sig store, når man som ung får øjnene op for en spændende mulighed. Både Anders og Mads blev som helt unge spillere i VBBK introduceret til trænerrollen af deres egen træner, som kunne se potentialet i deres egenskaber. Men vejen til at blive professionel træner kræver mere end blot mange års erfaring. Et udviklende fællesskab, en god mentor samt muligheden for at vokse med opgaven og hele tiden blive udfordret er essentielt at møde på sin vej til succes – det har Anders og Mads oplevet på egen hånd.
I spidsen for Danmarks mest succesfulde basketballklub i historien, Bakken Bears, står Anders Sommer. Efter at have vokset op i Værløse og trænet et hav af årgange, skiftede han til Aarhus-klubben i 2019, hvor han indtog rollen som assistenttræner. Blot to år senere blev han udnævnt til cheftræner, hvor det sidenhen er blevet til tre mesterskaber på tre sæsoner samt en europæisk titel og en pokaltitel i cheftrænerrollen. Han begyndte at træne sit første hold, da han gik i 9. klasse.
– Mit første træningsprogram lavede jeg sammen med Katrine Storm (Piper, red.) og min egen ungdomstræner, Henrik Lund, hjalp godt på vej. Siden trænede jeg årgang 96, 98, 01, 03 i alt fra U10 til 1. Division.
Anders Sommers tid i Værløse kulminerede i sommeren 2018, da han i cheftrænerrollen var med til at rykke Værløses herrehold op i Basketligaen med mange af hans tidligere ungdomsspillere på holdet.
På den anden side af banen står Svendborg Rabbits’ cheftræner, Mads Andersen. Allerede som 13-årig blev han prikket på skulderen af sin daværende træner i Værløse, Jørgen De Linde Lind, som spurgte, om han ikke havde lyst til at prøve trænerrollen af. Han startede som assistenttræner for årgang 98 og var forbi flere talentfulde årgange i løbet af sin tid i Værløse.
I 2021 skiftede Mads i en enkel sæson til Frederiksberg-klubben, Falcon, inden han fik tilbuddet om at komme til Sydfyn som assistenttræner for Svendborg Rabbits. Blot et år senere blev han udnævnt til cheftræner for holdet, hvor han nu er i gang med sin anden sæson i rollen. Om hans første tid i VBBK siger Mads:
– De første mange år af min trænerkarriere var jeg under kyndig vejledning hos Michael Boje Formann, og det er jeg ham evigt taknemmelig for.
Selvsamme Michael er fortsat en del af trænerudvalget i VBBK, selvom det er snart 18 år siden, at Mads påbegyndte sin trænerrejse som 13-årig.

Anders Sommer er ligesom Mads Andersen vokset op i Søndersøhallen.

Nøglen bag VBBK’s trænersucces
Hvad er årsagen til, at Værløse Basketball Klub har haft så stor succes i at skabe dygtige trænere, som har trænet adskillige landshold, vundet utallige medaljer og været med til at skabe fede træningsmiljøer, hvor spillerne har haft plads til at udfordre sig selv og hinanden?
Der fås ingen bedre svar end fra de to kompetente hovedpersoner i dette års Basketliga-finale. Anders Sommer mener:
– Et stærkt kollektiv, hvor vi lærte af hinanden og i fællesskab søgte inspiration i udlandet. Kombineret med ledere der turde give chancen til trænere fra egne rækker – også lidt før vi ”var klar.”
Mads Andersen er på samme spor:
– Der er ingen tvivl om, at de mange år vi havde i Værløse med en stor gruppe rigtig dygtige trænere – både dem med en masse erfaring og de unge, håbefulde og fremadstormende trænere – var nøglen til at skabe den guldmine af dygtige folk, som vi ser have succes rundt omkring i landet. Vi skabte vores eget træner-træ ude i baghaven, og klubben prioriterede både økonomi, tid og plads til, at vi kunne udvikle os.
Der bliver altså lagt fokus på Fællesskabet med stort F. På samme tid har Anders og Mads oplevet, at ”de voksne” i klubben har givet dem alle de bedste forudsætninger og muligheder for at udvikle sig. Det er blandingen af unge, håbefulde trænere og lidt ældre, erfarne trænere, der har været med til at skabe en form for fladt hierarki, hvor erfaringer kan deles på kryds og tværs, mens alle vokser i fællesskab. De ældre kan lære ting til de unge, mens de unge også kan lære ting til de ældre.

Trænerrollen som læring
Ligesom alt i livet følger der læring med til rollen som træner. Det er krævende at kunne holde sammen på et hold af spillere bestående af samtlige forskellige personligheder og kræver egenskaber, der kan overføres til andre aspekter af livet. De to erfarne trænere er blevet spurgt ind til én ting, de har lært som trænere, som de mener, alle bør lære.
Anders har en klar erfaring:
– Jeg har lært at lade min tvivl og tøven arbejde for mig. Tidligere lod jeg mig oftere presse til uigennemtænkte beslutninger. Vigtige valg, der ikke haster, lader jeg hovedet bearbejde, samler input og sover på den. Tit er mavefornemmelsen klar når jeg vågner.
På trods af, at en træner skal tage flere hundrede, hvis ikke flere, beslutninger i løbet af en kamp, der varer 40 spilleminutter, har Anders lært vigtigheden af at kunne reflektere over de valg, hvor der er tid til bearbejdelse.
Modsat nævner Mads ikke én særlig ting, men han kommer med en opsang til de unge:
– Jeg ved ikke om der er én specifik ting jeg gerne vil give videre, men jeg vil gerne slå et generelt slag for trænergerningen. Vigtigheden af, at vi får uddannet flere trænere, er enorm, og livet som træner er fantastisk lærerig, både som frivillig træner i foreningslivet og som fuldtidsprofessionel træner i en topklub. Så det er egentlig nok bare en appel om at se flere unge trænere rundt omkring i klubberne.
Første kamp spilles torsdag aften i en bedst af fem serie. Om det er de unge kaniner fra Svendborg eller de erfarne bjørne fra Aarhus, der skulle gå hen og vinde Basketligaen, er det en sejr for Værløse og et bevis på, at talentudviklingen sprudler gennem fællesskabet i den snart 53-årige klub, som hører hjemme i Søndersøhallen.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder

1 kommentar til “To trænere, én klub – finalen med hjertet i Søndersøhallen”

  1. Kaj Aabling

    En fantastisk dejlig artikel om trænere udviklet i Værløse Basketball klub, det er godt at se hvad et godt miljø i klubben gør ved medlemmerne, hvor det team der har stået bag denne udvikling fortjener respekt.

Der er lukket for kommentarer.