
Planerne om FOSS Science Park var kørt fast, men så tog Venstres Jesper Larsen fat. Nu vil Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V) sætte gang i en revision af Fingerplanen.
Af Mikkel Kjølby
Princippet om erhvervsområders stationsnærhed står i vejen for etableringen af FOSS Science Park på perspektivarealerne ved Slangerupvej. Det vil Plan- og Landdistriktsstyrelsen dispensere for. Men efter henvendelse fra Furesø Kommune og FOSS oplyste Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), at han gerne ville tage planen med i en revision af Fingerplanen.
Nu er det blevet offentliggjort, at Fingerplanen søges opdateret i 2026 – altså i den nuværende regeringsperiode.
– Min opgave er at sikre optimale rammer for en positiv udvikling i både landdistrikter og byer. For København, forstæderne og hele hovedstadsområdet er Fingerplanen helt central for den opgave. Det er vigtigt, at Fingerplanen følger med tiden og understøtter lokalsamfund, virksomheder og kommuner i nye og positive udviklingstiltag for, siger minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin i en pressemeddelelse.
Venstres gruppeformand i Furesø Byråd, Jesper Larsen, har spillet en nøglerolle i denne udvikling. Borgmester Ole Bondo Christensen (A) rakte ud til ham for at få gang i planerne. Det førte til en intern diskussion i Venstre.
– Heldigvis var Morten Dahlin lydhør, og det viste sig hurtigt, at en del andre hovedstadskommuner allerede havde henvendt sig med lignende problemstillinger. Vi håber på, at vi allerede i 2026 har en opdateret Fingerplan, så vi kan få gang i udviklingen af Furesø igen, siger Jesper Larsen til Alt Om Furesø.
Jesper Larsen understreger, at Venstre har været med til at bakke op med fredning og beskyttelse af naturområder og vil også gøre dette i fremtiden.
– Omvendt skal vi sikre, at vi har tidssvarende boligområder, erhvervsområder og handel som sikrer det Furesø vi skal være i 2030 og 2050. I Venstre er vi ambitiøse og mener at Furesø skal være Danmarks bedste kommune at bo, leve og arbejde i. Det kræver udvikling, ansvarlig og gennemtænkt udvikling, som vi sagtens kan klare lokalt, forklarer Jesper Larsen, som glæder sig over samarbejdet på tværs i Venstre.
– Vi er stolte af i Venstre at have et velfungerende samarbejde på tværs af byråd, region, folketing og regering, så vi kan sikre de nødvendige reformer i Danmark. Et succesfuldt Danmark i det 21. århundrede, siger Jesper Larsen.

Et spørgsmål om hvordan arbejdspladserne defineres
Efter det interne analysearbejde i Venstre stod det klart, at ikke kun kommuneplanen for Furesø giver store begrænsninger for fremtidig udvikling af Furesø. Det gør Fingerplanen også.
– I eksemplet med FOSS Science Park er begrænsningen, hvorledes de jobs vi fastholder og skaber i kommunen, bliver klassificeret. Hvis det er kontorjob, herunder forskning og udvikling, så skal det ligge tæt på nuværende og fremtidige S-togs og metrostationer. Hvis det er high-tech, små skala industriel produktion, så er virksomheden undtaget. FOSS Science Park er i virkeligheden begge dele. Det er tåbeligt, gammeldags og ødelægger vores fremtid i for Furesø, Hovedstaden og Danmark. Der bliver heller ikke taget højde for hybride arbejdspladser – hvordan moderne mennesker arbejder i Furesø i 2025, forklarer Jesper Larsen.
Det er allerede nu muligt at indsende høringssvar til Plan- og Landdistriktsstyrelsen.
Planerne om FOSS Science Park er stødt på modstand fra naboerne og Miljørådet i Furesø Kommune.
2 kommentarer til “Venstre vil bane vejen for FOSS Science Park”
Jesper Larsen (V) siger om Fingerplanen “Det er tåbeligt, gammeldags og ødelægger vores fremtid i for Furesø, Hovedstaden og Danmark.” (Danmark? – den gælder kun for hovedstadsområdet).
Uden at tage stilling til Foss-projektet virker det provinsielt og smalsynet at nedgøre Fingerplanen for at få bebygget nogle få hektarer med erhverv i Farum.
Fingerplanen er verdensberømt for sine kvaliteter. Storbyområder verden over, med mere eller mindre ukontrolleret vækst, misunder Danmark, at vi i tide fik udviklet en denne overordnede plan, som i mere end 75 år har sikret, at grønne områder altid har vejet tungt i udviklingen af hovedstadsområdet i takt med, at byen har bredt sig ud over Sjælland.
Fingerplanen er en visionær plan, hvis hovedformål er at sikre grønne områder (kiler) mellem de bebyggede arealer. Man ønskede klart at adskille by og land, i stedet for planløs spredning af bebyggelserne i hele hovedstadsområdet. Dette er lykkedes i Furesø kommune, hvor vi har en klar adskillelse mellem byområder og det åbne land.
Fingerplanen indeholder en regel om stationsnært byggeri. Ved nybyggeri må der ikke være mere end 1200 m til nærmeste station. Dette er ikke overholdt for den ønskede Science Park.
Furesø Kommune vil gerne være en grøn kommune, derfor bør kommunen ikke arbejde for at omgå Fingerplanens intentioner.
Der er lukket for kommentarer.