Af Tine Hessner (B) og Bettina Ugelvig (A)
Vi skal reducere vores klimaftryk, når vi bygger nyt. Her kan vi få hjælp fra en organisation, der hedder Reduction Rodmap. Det må være en sag for os i byrådet i 2024 – noget som vi glæder os til at tale med vores kolleger om.
Med i Reduction Roadmap er en række store arkitekt- og ingeniørvirksomheder samt entreprenører, som har set nødvendigheden af at bygge mere bæredygtigt. Byggeri og anlæg udleder CO2 i store mængder. Det er derfor afgørende, at vi i den fremtidige udvikling af kommunen øger genanvendelse, renoverer bygninger og bygger bæredygtigt ved nybyggeri – og her er Reduction Roadmap et væsentligt partnerskab at være en del af.
I dag tolererer vi nationalt ved nybyg, at 12 kilo CO2 udledes per kvadratmeter per år. I øjeblikket bygger den danske byggebranche med en gennemsnitlig udledning på 9,5 kilo CO2 per kvadratmeter per år. Gruppen bag Reduction Roadmap arbejder for, at vi når ned på gennemsnitligt 5,8 kilo i 2025. Skal vi leve op til Paris-aftalen, skal vi dog helt ned på 0,4 kilo frem mod 2032.
Vi har allerede fokus på nybyggeris livscyklus, når vi laver nye lokalplaner, men vi har brug for, at der lovgives skrappere på området – og meget er heldigvis på vej.
– Vi skal have en ny national arkitekturpolitik, og allerede meget tidligt i arbejdet med den fylder bæredygtighed.
– I vores lokale arkitektur- og byrumspolitik har vi netop tilføjet bæredygtighed, som et af syv fokusområder, og det skal i de kommende år være toneangivende.
– Bygningsreglementet for 2025 ventes også at indeholde langt skrappere krav til bæredygtighed end i dag.
– Vi venter på en ny planlov og en national strategi for bæredygtigt byggeri.
Lad os sikre, at vi udviklinger kommunen i respekt for de fremtidige generationer. Vi skal bygge bæredygtigt sammen med de andre vigtige aktører i Reduction Roadmap.