Debat – Fokus på Jonstrups børn og fremtid

Jonstrup Skole.

Af Martin Nørtoft. 
Jeg har stor forståelse for ønsket om at bevare 10. klasse på Egeskolen, men som far til et barn på Jonstrup Skole føler jeg mig nødsaget til at pege på de udfordringer, dette valg skaber for vores lokalområde og børn.

Pladsproblemer på Jonstrup Skole
Fremskrivninger af befolkningstilvæksten i Jonstrup viser en markant stigning i antallet af skolebørn. Ifølge fremskrivningstal vil Jonstrup inden for få år kunne bære en skole med elever fra 0. til 9. klasse alene baseret på lokale børn. Men i dag er virkeligheden en helt anden. Vores børn fra 4. klasse og opefter bliver dagligt bustransporteret til Lille Værløse Skole bl.a. på grund af manglende kapacitet i deres egen skole – en skole, hvor der i øjeblikket går cirka 180 elever i 10. klasse fra Egeskolen (samme bygninger), hvoraf mange kommer fra andre kommuner.
Hvordan kan vi som kommune forsvare, at lokale børn må forlade deres nærområde for at få undervisning, mens elever udefra optager den allerede begrænsede plads på skolen? Dette skaber en urimelig prioritering og sender et klart signal om, at Jonstrup-børnenes behov ikke bliver vægtet højt nok.
Giv vores lokale børn plads til leg, udfoldelse og til at gå i skole lokalt til minimum 5. klasse ved bl.a. at finde en anden placering til Egeskolen. For os der rent faktisk bor i Jonstrup er dette børnehave logik, men for et byråd, der er stærkt underrepræsenteret af borgere fra Jonstrup, er logikken åbenbart ikke nær så simpel.

Underfinansiering og halvhjertede løsninger
Byrådet har gentagne gange undladt at afsætte tilstrækkelige midler til at sikre en bæredygtig løsning for Jonstrups børn. Eksempelvis er etableringen af en permanent 3. klasse blevet mødt med underfinansiering, og der er endnu ingen budgetter eller planer for en udvidelse til 5. klasse. Det betyder, at vores børn fortsat vil skulle leve med utilstrækkelige faciliteter, mens andre kommuners børn nyder godt af skolens ressourcer.

Manglende empati og lokal forståelse
At placere 10. klasse i Jonstrups Skoles lokaler kan måske være en økonomisk fordel for kommunen, men det sker på bekostning af Jonstrups børn og lokalsamfund. De nuværende faciliteter er så overfyldte, at børnene nærmest må opholde sig i garderoberne, fordi der ikke er plads nok til at bevæge sig frit i skolemiljøet. Dette er hverken værdigt eller acceptabelt i en kommune, der bryster sig af at prioritere børns trivsel.
Jeg forstår, at der kan være politiske og økonomiske hensyn bag beslutningen om at bevare 10. klasse, men hvis byrådet håber at fastholde tilbuddet, bør det flyttes til en anden lokation. Det ville være et udtryk for empati, respekt og forståelse for det pres, Jonstrups lokalsamfund og skole står overfor. Men ikke mindst vil det være et skridt i retningen af at behandle Jonstrups børn med ordentlighed og værdighed.

Et bedre alternativ
Mit forslag til byrådet er simpelt: Flyt 10. klasse til en placering, hvor det ikke fortrænger lokale børn, og invester i Jonstrups skolekapacitet. En sådan løsning vil ikke kun gavne Jonstrups børn, men også sikre, at 10. klasse kan fortsætte med at være et stærkt tilbud for unge i kommunen – uden at det sker på bekostning af vores egne børn.
Kære byråd, tiden er inde til at vise lokal forståelse og handlekraft. I har skamløst underprioriteret Jonstrup, og I har valgt at øge indbyggertallet markant, uden at investere i lokal infrastruktur. Nu ønsker vi at blive taget alvorligt. Vi ønsker at blive set og hørt. Lad os prioritere Jonstrup-børnenes fremtid. Det er en investering, der vil gavne hele kommunen på den lange bane.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder

1 kommentar til “Debat – Fokus på Jonstrups børn og fremtid”

  1. “For os der rent faktisk bor i Jonstrup er dette børnehave logik”. Tal for dig selv. For selv om jeg absolut er enig langt hen ad vejen, ser jeg også flere udfordringer ved forslaget, som du fremsætter det. Der er navnlig to elementer, der bekymrer mig:

    1. Egeskolen er et yderst velfungerende uddannelsestilbud, der samler elever fra et meget stort opland, herunder flere unge med særlige behov. Det giver for mig at se ingen mening at ødelægge noget godt for at gavne noget andet.
    2. Lokalerne i det gamle seminarium er, som jeg forstår det fra fagfolk, ikke velegnede til grundskoleundervisning. Det vil kræve betydelige udskrivninger at omdanne de gule, fredede bygninger til noget, som kan fungere godt i hverdagen. En af årsagerne til, at dette ikke gælder Egeskolen, er, at man her opererer med mindre klassestørrelser, der ikke har de samme krav og behov. Man forsøger mao. at løse et problem ved at klemme noget ned i en bageform, der ikke passer.

    I stedet bør man (burde man) sigte mod at etablere en ny folkeskole langs Perimetervejen, dvs. centralt i Jonstrup efter de senere års voldsomme byudvikling. Desværre har kommunen i sin byggeiver brugt al ledig plads og ikke indtænkt, at de mange tilflyttere kunne finde på at avle børn. Det er dybt kritisabelt og årsagen til hele miseren. Men man løser ikke noget ved at gøre noget andet dårligere. Egeskolen er et kæmpe plus for Jonstrup og for vores lokalområde (spørg bare købmanden i REMA1000), og det er trist, at manglen på et ordenligt grundskoletilbud skal føre til en konflikt mellem forskellige undervisningstilbud … navnlig når de gule bygninger nu ikke er velegnede til grundskoleundervisning. Minus og minus giver sjældent plus.

    Vh Peter

Der er lukket for kommentarer.