Personalet på Farum Kirkegård har i mange år haft et godt og givende samarbejde med naboen, Solhjorten, som er et dagtilbud for unge udviklingshæmmede.
Af Mikkel Kjølby
En dag om ugen tager nogle unge mennesker turen over Kålundsvej fra de sikre omgivelser i Solhjorten til Farum Kirkegård. For lige præcis de her unge mennesker er det en stor ting, men det er det også for personalet på Farum Kirkegård.
– Det giver os ikke noget arbejdsmæssigt men det giver en indsigt i deres udfordringer. Det er berigende på mange måder, fortæller kirkegårdsleder Brian Worm Jensen.
Solhjorten er et dagtilbud for elever, unge og voksne med udviklingshandicap. Her tilgodeser man den enkelte elev eller brugers behov. Nogle af dem er et sted i livet, hvor de gerne vil snuse til arbejdslivet.
Samarbejdet med Farum Kirkegård startede i 2012. De første mange år kom de samme tre unge mennesker en gang om ugen sammen med deres pædagoger. Så blev de sat i sving med opgaver.
Brian Worm Jensen kan huske en ung mand, som ikke var så glad for at slippe sin pædagogs arm, men da han fik en løvblæser i hånden, så strøg han glad afsted og blæste blade i et væk.
– Nu til dags er de meget selvkørende. De kommer en gang om ugen og bliver sat i gang med nogle opgaver. Det giver dem en følelse af at være med til noget. De vokser med opgaven. Det er vildt at se deres udvikling, forklarer Brian Worm Jensen.
Tilbage i 2015 udstillede eleverne fra Solhjorten deres kobberstik i Præstegårdslængerne. Brian slog til og købte tre værker. De hænger i dag på hans kontor som et eksempel på det gode samarbejde.
Hvis man kigger nærmere efter ude på parkeringspladsen, kan man se et andet eksempel. Lige ved de to skraldespande, som ofte bruges til at efterlade hundehømhømmer, er der sat en netkurv op.
– Netkurven er til pantflasker. Ved at smide dem i netkurven, støtter man Solhjorten, som kommer og tømmer kurven indimellem, fortæller Brian Worm Jensen, som fandt inspiration fra et lignende tiltag i København.