Stort arkæologisk fund i Jonstrup

Museum Nordsjælland har gjort et stort arkæologisk fund på Jonstrup Naturkirkegård. Tre bopladser fra forskellige tidsaldre er dukket op. Her en såkaldt borgerkrigsmønt. Foto: Museum Nordsjælland.

Museum Nordsjælland har gjort store fund på Jonstrup Naturkirkegård og lægger op til en større udgravning af området.

Hvad der gemte sig i jorden på naturkirkegården
Jonstrup Naturkirkegård vokser lige så stille op ved indkørslen til Jonstrup og forventes taget i brug i 2025. Men som altid skal der foretages en arkæologisk forundersøgelse og lige her var der i den grad bid.
Afdelingsleder for arkæologi, Esben Aarsleff fortæller:
– Vi har fundet tre spændende områder på grunden ved den arkæologiske forundersøgelse. De to rummer bopladsspor og moselag med fund fra ældre jernalder, dvs. tiden omkring år 0 til 200 e.Kr. Det sidste felt rummer et meget stort hus fra yngre jernalder – 500-750 e.Kr., og et hus fra midten af middelalderen, dvs. tiden omkring 12-1300. Desuden er der flere detektorfund i form af mønter, spænder og beslag fra middelalderen, lyder det fra Esben Aarsleff.
Museum Nordsjælland lægger nu an til en større udgravning af området.
– Alt i alt er det et område, som er meget rigt på fund fra tidligere tider, og der er store forventninger til en regulær udgravning, siger Esben Aarsleff.
Leder af Furesø Museer, Cathrine Kyø Hermansen, glæder sig over fundet.
– Det er meget spændende Jeg glæder mig til at følge det videre arbejde, siger Cathrine Kyø Hermansen.
Det skal understreges, at Naturkirkegården i Jonstrup endnu ikke er indviet. Der er derfor ikke adgang for private. Det er kun museet, der har adgang til at udføre undersøgelser. Kirkegården forventes indviet i 2025/26

Mange historiske spor langs Vandskelsvejen
Området ved Flyvestation Værløse rummer mange historiske spor. Det skyldes, at Oldtidens hovedvej, Vandskelsvejen, gik fra kongebyerne Lejre og Roskilde, forbi Jonstrup, inden den drejer skarpt ned mod Farum Sø, hvor det eneste vadested over Mølleåen lå ved den vestlige ende af søen. Langs Vandskelsvejen præger en række bronzealderhøje landskabet.
Det hidtil største arkælogiske fund i området blev gjort under Anden Verdenskrig få hundrede meter fra Jonstrup Naturkirkegård. Man fandt skelettet af en ung kvinde, som menes at have båret navnet Alugod og være fyrstedatter fra Stevns. Alugod levede omkring år 200 e. Kr.
Fundene på Jonstrup Naturkirkegård kan altså meget vel have en relation til Alugod, da det ene bopladsområde er fra år 0 til 200 e. Kr.
Alugods kranie blev for et par år siden skannet og siden formet til en byste, som er udstillet på Mosegården i Værløse.

Museum Nordsjælland har også fundet dette spænde i jorden på Jonstrup Naturkirkegård. Foto: Museum Nordsjælland.
Her på Jonstrup Naturkirkegård er der gjort store arkæologiske fund. Nu inviterer Museum Nordsjælland til rundvisning.
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Stort arkæologisk fund i Jonstrup”

  1. Niels Bødker Thomsen

    Meget spændende. Dejligt med nyt om det gamle, om fortiden! Mere af det!
    Niels Bødker Thomsen

Der er lukket for kommentarer.