To og et halvt år efter etableringen fungerer Ukrainehuset fortsat som hjem for 69 ukrainere. Widex bakker ufortrødent op.
Af Mikkel Kjølby
Det gik over stok og sten i foråret 2022. Rusland invaderede Ukraine, hvilket udløste en flygtningestorm imod Danmark. De første flygtninge tog målrettet til bestemte kommuner, hvor de havde en eller anden form for relation. I Furesø tog borgmesteren imod den første bus med pårørende til ansatte på Aasteds fabrik i Ukraine. Der skulle i huj og hast findes indkvartering.
Rotary tog affære og kontakt til familierne bag Widex-koncernen. Svaret var overvældende positivt. Widex stillede deres tidligere domicil i Værløse til rådighed og betalte for indretningen.
Den 5. maj 2022 flyttede de første ukrainere ind i huset, som fik navnet Ukrainehuset. To og et halvt år senere bor der fortsat 69 – her af 19 børn i huset. 41 ud af 43 værelser er i brug. I alt er der kommet 343 ukrainere til Furesø. De 221 er her fortsat.
– Der er hele tiden en udvikling i huset. Der er et brugerråd, som bestemmer, hvordan det skal foregå, og det respekter vi. Det er gået fra, at være et vandrehjem med fælles madlavning til, at man har det meste på sit værelse. Det er blevet mere som almindelige lejligheder, fortæller Jørgen Kristensen Rasch fra Rotary.
Ukrainehuset blev lavet på baggrund af Ukraineloven. Lovens udløb er udskudt til den 1. marts 2026, men der er ikke nogen løsning i sigte. Medmindre Trump kan stoppe krigen på en dag, som han har bedyret.
– I starten rykkede ukrainerne sammen i bussen. Nu tænker de mere over deres fremtid. Heldigvis har Widex sagt, at de stiller huset til rådighed, så længe det er nødvendigt, siger Jørgen Kristensen Rasch.
Driften af Ukrainehuset betaler beboerne selv. De opkræves 2500 kroner om måneden af Furesø Kommune, som betaler for el, vand ol.
– Det er ikke en underskudsforretning for Furesø Kommune. Når huset en dag forlades, er der ikke noget indskud for Widex. Det er Widex, som kommer til at betale regningen for slitagen på huset, siger Jørgen Kristensen Rasch.
Viceborgmester Lars Carstensen har oplevet, at Widxe har flyttet sig.
-Oprindeligt var det tanken, at de ville rive huset ned. Nu har de rykket en virksomhed ind på 2. sal og har ombestemt sig. De vil lade huset blive stående og indrette det til moderne erhvervsliv, når det en dag ikke længere bruges til ukrainere, fortæller Lars Carstensen.
Drømmer om en fremtid i Danmark
Noget har ændret sig for ukrainerne. En nylig undersøgelse viste, at 60 procent vil blive i Danmark. 20 procent overvejer at blive i Danmark. Omvendt er meldingen klar fra Ukraine. De vil have deres borgere hjem.
– Børnene er blevet integreret igennem skoler og institutioner. De første uger kom der er et hej på russisk. Efter et par måneder var det på dansk. Børnene har den her evne til at omstille sig. Så bliver forældrene nødt til at følge med, forklarer Lars Carstensen.
Rotary har også forsøgt at bane vejen for de unge ukrainere. De kom med et ønske om at have et sted, hvor de kunne være unge. Det blev til Ungekulturhuset på Ballerupvej.
– De fik en nøgle til Ungekulturhuset og kunne ikke forstå, at der var den tillid til dem. Rotary har også hjulpet med, at de kunne få nogle midler til aktiviteter, fortæller Jørgen Kristensen Rasch.
De unge får også ekstra undervisning i Ukrainehuset. Efter den normale skoledag er der undervisning i modersmål, historie om Ukraine og samfundsfaglige forhold i Ukraine. Der er to ukrainske lærere tilknyttet igennem det danske firma Skolen Online.
81 procent af de voksne beboere i huset står til rådighed for arbejdsmarkedet.72 af dem er i job. Langt de fleste er kommet i arbejde og er flyttet ud til egen lejlighed, men 13 af de voksne i arbejde har valgt at blive i fællesskabet i Ukrainehuset.
– De fleste af dem kom hurtigt i arbejde på en fabrik eller i en lagerhal, men efter et halvt års tid kom de frem til, at de gerne ville bruge deres kompetencer hjemme fra Ukraine. Derfor har vi etableret undervisning i Business-engelsk og hjælper dem med at forstå det danske arbejdsmarked, hvor netværk betyder meget mere end i Ukraine, men det er en forudsætning, at de også passer deres danskundervisning, fortæller Lars Carstensen.
Krigen i Ukraine fortsætter for fulde drøn. Der er plads til flere i Ukrainehuset, men det foregår ikke så abrupt som tidligere. I dag kommer ukrainere til et modtagecenter og fordeles derfra ud til kommunerne. Furesø Kommune har derfor et varsel på nogle uger, inden der skal være plads til nye ukrainere i Ukrainehuset.