Foreningen Bevar Baunesletten skrev i sidste uge, at den truede Violetrandet Ildfugl er i klar fremgang på Baunesletten. Nu anerkender Furesø Kommune fremgang og indleder samarbejde om dataindsamling.
Plejeplanen for Baunesletten fra 2016 har tilsyneladende gjort, hvad den skulle. I sidste uge skrev Foreningen Bevar Baunesletten et debatindlæg, hvor de offentliggjorde tal for observationer af Violetrandet Ildfugl. Den viste enorm fremgang for den truede sommerfugleart.
Spørgsmålet er så om man skal fortsætte med at anlægge blomsterstriber og afbrænde græsset, eller som et flertal i Natur & Klimaudvalget ønsker det – lave en indhegning til store græssere.
I en pressemeddelelse fra Furesø Kommune oplyser udvalgsformand Lene Munch-Petersen (A) følgende:
– De første optællinger viser, at sommerfuglene lige nu har det godt på Baunesletten. Det skal de ikke bare blive ved med at have – de skulle gerne få det endnu bedre fremadrettet. Et naturgenopretningsprojekt har til formål både at fremme biodiversitet og beskytte de sårbare arter, lyder det fra Lene Munch-Petersen i pressemeddelelsen
Mandag den 10. juni blev der ved den første tælling talt 35 Violetrandet Ildfugl, 24 Grøn Køllesværmer, Alm. Blåfugl, Okkergul Randøje, Lille Ildfugl, Stor Bredpande, Nældens Takvinge og Græsrandøje. Et godt resultat på en overskygget og halvblæsende dag.
Formanden for Foreningen Bevar Baunesletten, Allan Jensen, glæder sig over anerkendelsen.
– Det er fint, at Furesø Kommuner anerkender, at sommerfuglene er i fremgang på Baunesletten. Det dokumenterer, at man skal fortsætte med mere af det samme og ikke behøver at gøre noget så indgribende som en indhegning af området, siger Allan Jensen.
Furesø Kommunes reaktion er at indgå et samarbejde med Danmarks Dagsommerfugle om dataindsamling.
– Samarbejdet med Danmarks Dagsommerfugle er et vigtigt redskab til at indsamle viden om, hvordan det går med den ønskede virkning for biodiversiteten. Jo flere datasæt vi får, jo mere solide kan analyserne også blive, siger Lene Munch-Petersen.
Furesø Kommune vil overvåge dagsommerfuglene på Baunesletten, så man kan følge bestandenes udvikling. Det skal ske i samarbejde med Danmarks Dagsommerfugle – er det nationale overvågningsprogram for dagsommerfugle i Danmark. Sommerfuglene tælles ud fra ‘Pollard Metoden’, som er den mest udbredte metode til formålet på tværs af Europa.
De indsamlede data skal bruges til at følge den overordnede tilstand og udvikling samt følge tilstanden for særligt sårbare eller sjældne arter.
Anne Eskildsen har forsket i dagsommerfugle og er leder af projektet Danmarks Dagsommerfugle. Hun ser stor værdi af samarbejdet med Furesø Kommune:
– Den danske dagsommerfuglefauna er i stor tilbagegang, og derfor er det meget glædeligt, at Furesø Kommune har valgt at tage et aktivt ansvar for overvågningen og forvaltningen af violetrandet ildfugl. Viden om de enkelte arters bestandsudvikling er nemlig helt central, hvis vi vil blive bedre til at bevare og beskytte vores dagsommerfugle.
Naturlig græsning sikrer mad til alle
Ifølge flertallet i Natur- og Klimaudvalget vil projektet med naturlig afgræsning sikre mad til de truede arter. Ifølge pressemeddelelsen arbejdes der med max 3-8 dyr på området.
Anne Eskildsen har forsket i dagsommerfugle og er leder af projektet Danmarks Dagsommerfugle. Hun ser stor værdi af samarbejdet med Furesø Kommune:
Furesø Kommune sparrer løbende med eksperter fra Københavns Universitet inden for biodiversitet og naturforvaltning om definition af relevante målsætninger og overvågning af udviklingen af dynamiske økosystemer.
Kommunen samarbejder ligeledes med blandt andet DN Furesø for at evaluere og justere projektet for at opnå de bedste resultater for både naturgenopretning og beskyttelse af truede arter.
2 kommentarer til “Furesø Kommune anerkender sommerfuglefremgang på Baunesletten”
Fint at sommerfuglebestanden på Baunesletten nu overvåges systematisk. Men eftersom det er første år med videnskabelige tællinger, er det lidt tidligt at konkludere at violetrandet ildfugl er i fremgang. Lokale sommerfuglebestande svinger, det har de altid gjort. Ganske vidst har også en enkelt person konkluderet ud fra tre års observationer, at bestanden er i fremgang. Men hvorfor baseres udsagnet på tre år, hvorfor ikke fire eller ti, når vedkommende har data?
Violetrandet ildfugl har fået stor bevågenhed i debatten. Men græsningsprojektet er foreslået for at øge biodiversiteten generelt, ikke for en enkelt art af sommerfugle.
Det bliver måske lidt sørgelige tal eftersom kommunen for et par uger siden valgte at køre den store græsslåmaskine igennem de blomsterbede og de store områder med brændenælder hvor sommerfuglene holder til på Baunesletten
Der er lukket for kommentarer.